Povijest razvoja sudačke organizacije u Istri

Početkom pedesetih godina dvadesetog stoljeća dolazi do prvog igranja rukometa u Istri. Rukometna igra zaokuplja  djecu i  mladež  u  mnogim manjim mjestima kao i u gradovima. Poznato je da razvoj  igre uvjetovan je sudjelovanjem sudaca, koji usmjeravaju tumačenje pravila igre i načina igranja na putu daljnjeg napredovanja u kvaliteti. U prvom razdoblju nosioci razvoja rukometne igre, bili su zaduženi na svim mogućim područjima učenja i napredovanja  svojih momčadi.

Kronologija događaja u minulom vremenskom razdoblju bila je slijedeća:

1954. godine u Rovinju sazvan je krajem godine skup djelatnika DTO »Partizan» sa područja Istre, koji su odlučili pokrenuti u proljeće iduće godine »POVEZANU ISTARSKU LIGU» za košarku, odbojku, stolni tenis i rukomet. U to vrijeme postojala su tri saveza: STO »PARTIZAN», nogometni i košarkaški podsavez.
U propozicijama lige unesen je pomalo »idealistički tekst»: u odbojci, stolnom tenisu i rukometu sude predstavnici gostujućeg društva, dok je za košarku delegiranje vršio strukovni savez.
1955. godine u Bujama prilikom odlučnih susreta između rukometnih momčadi Buja i Pule sudio je delegirani sudac Krešo ALIVOJVODIĆ (Zagreb).
Iste godine u jesen u Zagrebu na instruktorskom tečaju, ispit rukometnog suca polagao je Anton SUŠANJ (Buje) i na taj način postao je prvi ispitani sudac iz Istre.
1956. godine sjedište Rukometnog centra za istarsku ligu je u Bujama. Istog proljeća u Rovinju susret ponajboljih momčadi u Istri između Rovinja i Buja, sudi savezni sudac Ivan VUNARIĆ (Zagreb). Krajem  mjeseca travnja održan je u Bujama  prvi sudački tečaj, kojeg je vodio savezni sudac Klement HEGER (Zagreb). Suci druge kategorije postali su: Drago ŠANTIĆ, Vladimir KUŠAN, Vjekoslav ČEKOL, Vladimir TOMAIĆ, Juraj RADOVČIĆ ( Buje) te Vlado PEČANIĆ, Velimir ŠTINGL, Frane BIOČIĆ i Josip BREZAC (Labin).
1957. godine u Bjelovaru na završnom republičkom turniru za seniore sudi Drago ŠANTIĆ (Buje) prvi sudac izvan Zagreba koji je sudio takav  prvenstveni turnir.
Iste godine u Zagrebu Juraj RADOVČIĆ imao je suđenje sa kontrolom od Klementa HEGERA.
1958. godine u Puli savezni sudac  Zvonimir JURIĆ održava tečaj za suce. Od
17  tečajaca  završilo je 11 kandidata: Jordan ŽUFIĆ, Igor BERLENGHI (Rovinj), Miloš ANIČIĆ, Nevio KAMENAR, Branislav BIMBAŠIĆ, Radovan KIRIN, Božo DELAŠ, Bajram LJUMO, Tomislav KUZMANOVIĆ, Mirko MAH (Pula) i Mato REBIĆ (Labin).
1960. godine. u Bujama je formirana sudačka komisija.predsjednik:Ivo PIRŠL, tajnik
Josip KATIĆ.
1961. godine  Drago ŠANTIĆ i  Juraj RADOVČIĆ su stekli republičku kategoriju a potonji stavljen na listu sudaca  za novoosnovanu Drugu saveznu ligu-zapad.
1963. godine u Rijeci na završnom turniru za seniorke sudio je Juraj RADOVČIĆ (Buje).
1963. godine u Umagu u sastavu Rukometnog odbora Bujštine, postoji i Zbor sudaca koji djeluje jedinstveno  i delegira za takmičenja u cijeloj Istri.
1965. godine Frano BIOČIĆ (Labin) položio je ispit i postaje prvi savezni rukometni sudac iz Istre.
1969. godine Prof. Juraj RADOVČIĆ iz Umaga, instruktor HRS-a, održava prvi tečaj za rukometne suce u Poreču.
1974. godine u Istri djeluju 4 zbora sudaca: u Umagu (18), Pula (15), Rovinj (10)
 i Labin (10) članova. Sveukupno u Istri ima 53 sudaca: 6 saveznih,10 republičku kategoriju a ostali su bili  suci I i II kategorije. Rukometna aktivnost postaje  brojnija i svestranija tako da su i takmičenja povezana u Primorsko Istarskoj  Regiji.
1976-1987. godine djelovanje je u sklopu organizacije sudaca zajednice općina Rijeka. U izvještaju RSZO Rijeka za sezonu 1981/82. zabilježeno je da Istri djeluju
4 zbora sudaca  s 71 aktivnim sucem i 6 nadzornika suđenja od kojih 2 savezne i
4 republičke kategorije (vidi monografiju RSŽI od 2010.strana 178).
1991. godine Rukometni savez Pula za Istru mijenja naziv  u Rukometni športski savez Pula i u sklopu istoga utemeljuje se Zbor rukometnih sudaca Pula sa 78 članova u čijem sastavu ima 23 savezna, 12 republička, 13 sudaca I. kategorije, 14 II. kategorije kao i  6 savezna i 2 republička nadzornika suđenja cilije Istre.
1992. godine dolazi do preimenovanja  kategorije sudaca u suce „A“ i  „B“ kategorije.

1996. godine dolazi do razilaženja i podjele zbora Pula na zborove Pula i Poreč. Tom podjelom zboru rukometnih sudaca Poreč priključuju se suci sa područja Rovinja, Kanfanara, Buzeta, Buja i Umaga a pod zbor Pula ostaje Pazin, Labin i Pula što je i danas.
 

Autori: Prof: Juraj RADOVČIĆ, Tullio DEKOVIĆ i Senad IMAMOVIĆ